НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «НАУКОВА КОМУНІКАЦІЯ ЯК СКЛАДОВА ФАХОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

  • Дата публікації: 22.04.2024

18.04.2024 року кафедрою економіки та соціально-поведінкових наук був проведений науково-практичний семінар «Наукова комунікація як складова фахової діяльності», до якого долучились канд. пед. наук, доцент кафедри прикладної лінгвістики УДПУ імені Павла Тичини Валентина Авраменко та завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки УДПУ імені Павла Тичини Тетяна Найкус.

Зустріч розпочалась із виступу доцента кафедри економіки та соціально-поведінкових наук Олени Гарник, яка висвітлила поняття наукової комунікації та основних її елементів, представивши процес та найпоширенішу класифікацію наукової комунікації.

З цікавим матеріалом виступила доцент Валентина Авраменко. У своїй доповіді вона наголосила про необхідність формування у здобувачів та науковців стилістично грамотного професійного мовлення, як необхідної передумови підготовки фахівців вищої кваліфікації будь-якого профілю. Відзначено, що кожному дослідникові необхідні розвинуті чуття наукової мови, мовний смак, володіння науковим стилем мовлення й письма, мовними засобами наукового тексту. Ці якості є результатом цілеспрямованої роботи над собою.

Тетяна Найкус висвітлила питання сучасних цифрових ідентифікаторів для розвитку інформаційно-дослідницької компетентності наукових і науково-педагогічних працівників. У своїй презентації вона представила важливість ідентифікації вчених. Особливо це властиво випадкам збігу прізвищ, ініціалів та наукових установ, з якими афілійовані дослідники, відзначивши, що гостроти проблемі додає складність транслітерації імен окремих авторів. Для розв’язання цього питання кожному вченому в рамках найбільших наукометричних платформ присвоюють унікальний цифровий ідентифікатор. Найвідоміші: Scopus ID, Researcher ID, ORCID ID.

Тетяна Найкус також відзначила, що сучасний вчений має не тільки провести якісне наукове дослідження і опублікувати отримані наукові результати у рейтингових виданнях і бажано у відкритому доступі, а й важливим є представлення експериментальних даних для реалізації принципів відкритої науки.

Висловлюємо щиру вдячність запрошеним гостям за можливість здобути новий досвід та сподіваємось на подальшу співпрацю!

  

Міні галерея


Квітень
Червень