СТАРТОВА ЗУСТРІЧ ЗА ПРОЄКТОМ «ACADEMIES4UKRAINE – STRENGTHEN HIGHER EDUCATION RESILIENCE IN UKRAINE AND EUROPEAN UNION»

  • Дата публікації: 02.12.2023

23 листопада 2023 року в місті Оффіда (Італія) відбулася стартова зустріч членів консорціуму за проєктом «Academies4Ukraine – Strengthen Higher Education resilience in Ukraine and European Union» (Програма Erasmus+ KA220-HED – Проєкти співпраці у сфері вищої освіти). Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини на цьому заході представляли Ірина Кирилюк – доцент кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи, Олена Галай – старший викладач кафедри англійської мови та методики її навчання.

Метою візиту стало обговорення подальших кроків для успішної реалізації цілей проєкту, серед яких:

– обмін найкращим досвідом психологічної підтримки переміщених студентів українських університетів;

– створення та поширення документального фільму «Історії академічної стійкості в Україні»;

– видання цифрового посібника «Як реалізувати університетську програму психологічної підтримки студентів».

Зарубіжні партнери – University of Helsinki, Rіga Technical University, поділились досвідом підтримки переміщених українських студентів і процесом їх адаптації до нового середовища, надали приклади успішних практик і підкреслили важливість співпраці та обміну ресурсами для спільного вирішення проблем, пов’язаних із реінтеграцією молоді. Представники українських університетів – Одеський національний технологічний університет, УДПУ імені Павла Тичини, Херсонський державний університет, продемонстрували присутнім роботу закладів у воєнних умовах, наголошуючи на викликах, з якими довелось стикнутися та заходах щодо адаптації та розвитку в таких складних умовах. 

Важливою частиною зустрічі став запис розширених інтерв’ю учасників проєкту як частини майбутнього документального фільму, для демонстрації світу унікального досвіду українських університетів щодо збереження й розвитку вищої освіти у воєнних умовах та висвітлення сили духу і взаємопідтримки, що визначає академічну спільноту України в найважчі моменти. Цей фільм має стати не лише свідченням важливого періоду в історії української вищої освіти, але й надихнути інші країни до її підтримки та розвитку в надзвичайних обставинах. 

Присутні на зустрічі мер міста Оффіда Луїджі Масса та один з головних стейкхолдерів регіону Марке Вальтер Бартоломей засвідчили солідарність з українським народом, наголосили на важливості єднання світової спільноти в підтримці України в її боротьбі за мир та стабільність.

Висловлюєму щиру вдячність координаторові проєкту Academis4Ukraine Жанлука Вагнареллі за теплий прийом, підтримку та зацікавленість у тому, щоб українські університети ставали сильнішими.

Ця зустріч стала важливою платформою для обговорення актуальних питань, пов’язаних із забезпеченням стійкості та розвитку української вищої освіти в умовах російсько-української війни.

Міні галерея


Червень
Серпень