ЛИСТ ПОСЛА УКРАЇНИ В ІТАЛІЇ ДО КОНСОРЦІУМУ ПРОЄКТУ ACADEMIES4UKRAINE

  • Дата публікації: 24.11.2023

Звернення Посла України в Італії Ярослава Мельника до учасників стартової зустрічі проєкту «Academies4Ukraine», яка відбулася в м. Офіда, регіон Ле Марке, 23 листопада 2023 р.

Шановні учасники та організатори!

Система вищої освіти України, як і інші сфери життєдіяльності країни, зазнала серйозних втрат і руйнувань внаслідок нового етапу війни, розпочатої Росією проти України 24 лютого 2022 року. Протягом двох років до початку вторгнення сфера освіти та науки працювала в умовах пандемії та обмежень, пов’язаних зі стрімким поширенням COVID-19. Ще до цих подій головними питаннями порядку денного були й залишаються досі: реформування системи вищої освіти, імплементація норм Закону України «Про вищу освіту» в новій редакції, створення системи контролю якості вищої освіти відповідно до стандартів Болонського процесу тощо.

Після початку широкомасштабної військової агресії Росії проти України ситуація у вищій освіті України ще більше ускладнилася. Навчальний процес призупинено, багато будівель українських навчальних закладів зруйновано або пошкоджено, а учасники навчального процесу перебувають у різних умовах, часто за межами України, деякі досі на тимчасово окупованих територіях. Система науки та університетів України, як і у 2014 році після окупації Криму та початку бойових дій на Донбасі, зіткнулася з проблемою переміщення навчальних закладів на підконтрольні українській владі території. Все це викликало необхідність адаптації навчального процесу до нових обставин. Такими є, загалом, виклики, з якими сьогодні стикається система вищої освіти України.

Тому такі проєкти, як «Academies4Ukraine», мають особливу важливість і цінність. Але не тільки це, оскільки академічна солідарність може стати засобом для інновацій і побудови тривалих зв’язків між європейськими та українськими інституціями також у майбутньому, насамперед з огляду на шлях України до євроінтеграції. Крім того, проєкт сприяє культурному, міжособистісному обміну та взаєморозумінню. Об’єднавши зусилля, університети можуть використовувати свої сильні сторони для вирішення складних завдань і сприяння суттєвим змінам.

Підтвердженням цього є сьогоднішня висока відвідуваність заходу українськими науковцями та викладачами. Працюючи разом над освітніми ініціативами, обидві країни можуть зміцнювати довіру, сприяти науковій дипломатії та встановлювати тривалі партнерства.

На завершення я хотів би висловити щиру подяку Посольства України i-strategies та її засновнику Джанлуці Ваньяреллі за підтримку, відданість та солідарність з Україною, за вашу роботу зі встановлення партнерства між українськими та італійськими університетами.

Ми рішуче чекаємо на цей шлях, який дозволить нам працювати разом для кращого майбутнього, сприяючи академічній солідарності як каталізатору позитивних змін.

Дякую і всім гарної роботи!

Червень
Серпень