Ой калита, калита, із чого ж ти вилита?..

  • Дата публікації: 14.12.2022

13 грудня ми святкуємо День святого Андрія Первозванного. Хоч Андрій Первозванний ‑ християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання калити та багато іншого.

У народі свято Андрія Первозваного називають Калитою. Калита символ енергії сонця, символ перемоги добра над злом, життя над смертю, світла над пітьмою. Свято вважається парубочим, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю.

Справжні Андріївські вечорниці 12 грудня за традиціями наших предків влаштували студенти Навчально-наукового інституту економіки та бізнес-освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Напередодні свята Андрія, в гуртожитку проводили обрядове дійство «Андріївські вечорниці». 

Поки дівчата «ворожили» на судженого, хлопці змагалися у вправності кусати калиту. Атмосферне дійство доповнили приготуванням вареників. 

Студенти з задоволенням брали участь у цікавих конкурсах, іграх, забавах, співали українські народні пісні та кусали калиту. Кожен прагнув докласти якомога більше зусиль, щоб Андріївські вечорниці запалили маленький вогник у душі кожного.

 

Міні галерея


Червень
Серпень