Науково-практичний семінар «Об’єднані територіальні громади: сучасні проблеми та перспективи розвитку»

  • Дата публікації: 19.12.2022

16 грудня 2022 року за ініціативи кафедри економіки та соціально-поведінкових наук, відбувся науково-практичний семінар «Об’єднані територіальні громади: сучасні проблеми та перспективи розвитку», учасниками якого стали представники кафедр ННІ економіки та бізнес-освіти та здобувачі вищої освіти. 

У вступній доповіді завідувач кафедри, доктор педагогічних наук, професор Олександр Кірдан підкреслив важливість даного зібрання і зазначив, що питання розвитку територіальних громад є надзвичайно актуальним як на місцевому, так і на державному рівнях, особливо у сучасних складних умовах.

Модератор заходу доцент кафедри економіки та соціально-поведінкових наук Віталій Стойка у своїй доповіді визначив основні ризики та загрози з якими зіштовхуються громади у процесі становлення і розвитку. Зокрема, це такі як: мінімізація ефективності контролю державної влади за бюджетним процесом на місцевому рівні; ігнорування критеріїв формування спроможних громад у окремих випадках; кадровий та управлінський ризики; дублювання повноважень та поглиблення дисбалансів у форматі «ресурси – повноваження».

Студент 4 курсу Дмитро Малохатько наголосив на тому, що наразі є ряд проблем у територіальних громадах, які пов’язані з забезпеченням безперебійної роботи елементів соціальної інфраструктури, зокрема очільники громад у селах шукають усі можливі варіанти, щоб забезпечити першочергові потреби (опалення дитячих садочків, закладів освіти тощо).

У підсумку всі учасники заходу, які активно включалися у обговорення, ставили запитання та отримували ґрунтовні відповіді, дійшли згоди, що такі зустрічі є чудовою можливістю поділитись своїми думками та ідеями на перспективу. 

 

Міні галерея


Червень
Серпень