АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ ННІЕБО

  • Дата публікації: 14.12.2021

Зима приносить нам багато теплих родинних свят, традицій та обрядів.

13 грудня ми святкуємо День святого Андрія Первозванного. Хоч Андрій Первозванний ‑ християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання калити та багато іншого.

У народі свято Андрія Первозваного називають Калитою. Калита символ енергії сонця, символ перемоги добра над злом, життя над смертю, світла над пітьмою. Свято вважається парубочим, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю.

За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили.

Андріївські вечорниці – одна з найцікавіших українських традицій, що крізь віки дійшла до нашого часу. Кожного з нас цікавить наше майбутнє.

Справжні Андріївські вечорниці 13 грудня влаштували студенти Навчально-наукового інституту економіки та бізнес-освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Дівчата, вгадуючи свою долю, ворожили на різних предметах, на стрічках, переставляли чобітки до порога тощо. У ході вечорниць дівчата частували усіх присутніх смачними варениками та пиріжками.

Студенти з задоволенням брали участь у цікавих конкурсах, іграх, забавах, співали українські народні пісні та кусали калиту. Кожен прагнув докласти якомога більше зусиль, щоб Андріївські вечорниці запалили маленький вогник у душі кожного.

Відчути атмосферу свята в українських традиціях можна, лише побувавши на таких вечорницях ‑ по-домашньому милих, по-українськи ‑ щедрих.

Міні галерея


Березень
Травень