35 РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

  • Дата публікації: 27.04.2021

Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Ліна Костенко

 

«26 квітня 1986 року життя українців розділилося на «до» та «після». Цією короткою історичною довідкою розпочала онлайн тематичну виховну годину куратор 33 і 33б академічних груп Наталія Білошкурська. «Це був не просто вибух, не звичайна пожежа, а справжня катастрофа планетарного масштабу. Це – невимовний біль мільйонів людей крізь роки, – далі вела Наталія Володимирівна, – біль тих, хто відважно ліквідував наслідки аварії, а потім помирав у страшних муках, або назавжди втратив своє здоров’я».

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції – це найбільша трагедія за всю історію ядерної енергетики. Близько 3,5 мільйонів потерпілих, більше 179 млрд доларів збитку, масштабне розповсюдження та сильне забруднення довкілля радіонуклідами. Чорнобильський вибух за потужністю дорівнював 500 атомним бомбам, скинутим на Хіросіму.

Вже минуло 35 років. Над четвертим реактором збудовано новий саркофаг, до 90% (від загального забруднення) радіонуклідів вже напіврозпалися, а в зоні відчуження проводять екскурсії. Сплюндрована природа відновлюється самостійно. І лише покинуті самотні будівлі нагадують про те, що колись тут вирувало життя…

Кожен з нас повинен шанувати подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС і в молитвах згадувати героїв, які, захищаючи майбутнє, відійшли у вічність.

 

ОЛЬГА КОРНЄЄВА,

староста 33 групи

Міні галерея


Березень
Травень