День народження» української гривні

  • Дата публікації: 02.09.2020

2 вересня 1996 року гривня замінила українські карбованці і стала національною валютою України.  Обмін українських карбованців на гривню у вигляді банкнот і розмінних монет був здійснений з 2 до 16 вересня 1996 року і відтоді єдиним засобом платежу на території України стала гривня.

Запровадження гривні як національної грошової одиниці України в 1996-му мало вагоме історичне підґрунтя. Назву національної валюти «гривня» виводять від прикраси з золота чи срібла у вигляді обруча, який наші предки носили на шиї («загривку»). Історія гривні давня: ще в «Повісті минулих літ» її вже згадують як платіжний засіб. Після розпаду Давньоруської держави, гривня ще певний час перебувала в обігу. Знову на історичну арену гривня виходила на початку ХХ століття з прийняттям Центральною Радою 1 березня 1918 року закону про запровадження нової грошової одиниці – гривні. 

За ці роки гривня стала справжнім символом української державності. Національна валюта – її банкноти і монети – те, з чим кожен українець має справу щодня, незалежно від місця перебування, професії чи віку.

Лютий
Квітень