Відбулась прес-конференція міністра Лілії Гриневич на тему: «Вступна кампанія-2017»

  • Дата публікації: 10.07.2017

27 червня 2017 року Міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла про новації та особливості вступної кампанії 2017, про графік та процедури, за якими відбуватиметься цьогорічний вступ, про пільги та роботу консультаційної гарячої лінії. У прес-конференції також взяли участь Юрій Рашкевич, заступник Міністра освіти і науки України; Олег Шаров, директор департаменту вищої освіти МОН та Оксана Бєлік, директор ДП «Інфоресурс».

У своєму виступі Лілія Гриневич звернула увагу на кілька важливих моментів:

– цьогорічний вступ відбувається на основі сертифікатів 2016, 2017 років;

– у вищих навчальних закладах працюватимуть консультаційні центри, які надаватимуть технічну підтримку із подання заяв на вступ через електронні кабінети;

– під час вступної кампанії 2017 року застосовуються коефіцієнти (регіональний, галузевий, сільський), який множиться на конкурсний бал вступника.

– спеціальні умови для участі в конкурсі (вступ за співбесідою) мають інваліди війни, чорнобильці (з цим правом), маломобільні особи з інвалідністю;

– за іспитами, а не ЗНО можуть вступати учасники бойових дій АТО, звільнені після 30.11.2016 р., сироти та прирівняні до них, а також особи, що мають захворювання, які були перешкодою для складання ЗНО.

За словами Міністра, особи, які брали участь в АТО, матимуть право безкоштовного проживання у гуртожитках. У МОН також сприятимуть, щоб ветерани АТО, які мають бажання продовжувати освіту та склали вступні іспити, мали таку можливість на місцях, передбачених державним замовленням.

Лілія Гриневич також підкреслила, що діти учасників АТО мають право на першочергове зарахування та переведення на бюджет. Якщо вони вступлять на контракт, то коли буде така можливість, зможуть перевестися на бюджет.

Діти загиблих в АТО мають безперечне право на місце в університеті за рахунок державного замовлення. Їхнє завдання – лише вступити до вишу, тобто здати ЗНО і подолати поріг склав/не склав. Навіть якщо вони вступлять лише на контракт – все одно отримають безкоштовне бюджетне місце.

На завершення свого виступу Міністр зазначила, що з 29 червня у МОН працює гаряча лінія, на яку можна звертатися з 9.00 до 18.00.

Детальніше – в інфографіці, підготовленій МОН України (завантажити).

Лютий
Квітень