Подорож за маршрутом «Умань – Запоріжжя – Дніпропетровськ»

  • Дата публікації: 20.10.2016

12-16 жовтня члени наукового гуртка «Регіональні ринки туристичних послуг» (керівник  ̶ доцент кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи Кирилюк І. М.) здійснили подорож за маршрутом «Умань – Запоріжжя – Дніпропетровськ». Мета поїздки – практичне застосування отриманих теоретичних знань з розробки туристичних маршрутів, ознайомлення з культурно-історичними пам’ятками, заповідними територіями, культурою та виховання поважного ставлення до історичного минулого, народних традицій, природних об’єктів та українського народу.

Заздалегідь розроблений маршрут розпочинався у музеї ретро-автомобілів «Фаетон» у Запоріжжі. Приватна колекція раритетних транспортних засобів вітчизняного та зарубіжного виробництва середини минулого століття зібрана і відреставрована учасниками автоклубу «Фаетон» не залишила байдужим жодного члена групи. На площі близько 3000 кв. м було виставлено більше 150 зразків авто-мототехніки. У музеї були представлені не тільки вироби вітчизняного автопрому, а й автомобілі, що поставлялися в Радянський Союз в роки війни союзниками згідно договору про ленд-ліз  ̶ Willys, Dodge WC-51, GMC-353.

На ряду з справжніми експонатами представлена колекція моделей автомобілів в масштабі 1:43.

Наступним об’єктом відвідування став найбільший острів на Дніпрі  − Хортиця, який є одним із Семи чудес України. Це унікальний історико-культурний комплекс, що відтворює образ козацької столиці і атмосферу часів козацтва. Не дивлячись на те, що немає жодного підтвердження існування січей на острові Хортиця, це живописне містечко гармонійно вписалося в навколишній природний ландшафт, що особливо яскраво підкреслює атмосферу того часу. Вдало вписавшись в мальовничий ландшафт прибережної смуги острова Хортиця, це козацьке місто залишає незабутні враження завдяки унікальній атмосфері і історичному духу козацтва.

Дніпровська гідроелектростанція, або Дніпрогес – легендарна гігантська гребля, яка знаходиться в самому серці міста Запоріжжя. Споруда довжиною 1300 метрів і висотою 60 метрів, вид на яку викликає захоплення у кожного туриста.Далі  маршрут туристичної групи пролягав в місто Дніпропетровськ. Приїхавши в це чудове місто, перед нами відкрилися двері в світ захоплюючих пригод і справжнього естетичної насолоди. Не дивлячись на переважно промислову діяльності, Дніпропетровськ зачарував нас своїми красивими природними об’єктами, старовинними храмами, мальовничими вулицями, грандіозними сучасними будівлями, могутніми пейзажами Дніпра і безліччю місць для культурного відпочинку.

Відвідування Дніпропетровського національного історичного музею  ім. Д. І. Яворницького стало справжньою подією для всієї групи.  Авторам діорами «Битва за Дніпро» – однієї з найбільших в Європі (загальна площа полотна складає 840 кв.м.), яка відображає події форсування Дніпра і визволення м. Дніпропетровськ під час Великої Вітчизняної війни (1941-1945) ̶ вдалось перенести кожного у події того періоду і відчути ціною скількох життів визволявся кожен кусочок землі.Не менш вражаючою є створення нової виставки «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО», що відтворює в хронологічній послідовності головні події війни на Сході України та вшановує українських воїнів.Змогу відпочити і познайомитися з єврейською культурою учасники групи мали змогу в найбільшому в світі єврейському центрі «Менора». Тут в одному великому спорудженні, що складається з 7 сучасних веж, працює діловий центр, зал для концертів, конференц-зал, музейна експозиція, що розповідає про історію єврейського народу, готелі, ресторани і центр розваг.

Монастирський (або Комсомольський) острів на Дніпрі є історичним ядром міста і одним з наймальовничіших місць для відпочинку, який і став наступним об’єктом для відвідування. До острова веде потужний пішохідний міст, який робить відвідування пам’ятки ще романтичнішим. На острові є безліч зон для відпочинку та розваг, працює акваріум і зоопарк, дитячі атракціони, кафе. У 2013 році на його території з’явилася ще одна пам’ятка − декоративний водоспад, висота якого 17 метрів.

Дніпровська набережна є справжньою гордістю міста. Вона є найдовшою в Європі і має протяжність близько 23 кілометрів. Як грандіозна прикраса серця міста вона щодня приваблює тисячі туристів і місцевих жителів. Її сучасні архітектурні прикраси, красиві зелені газони, незвичайні скульптурні композиції, фонтани і величні води Дніпра, − все це створює тут особливу романтичну атмосферу, що розташовує до спілкування і прекрасного відпочинку. У нічний час це місце виблискує всіма вогнями райдуги, створюючи неповторне торжество для кожного, хто його споглядає.

Подорож добігла до кінця і кожен учасник маршруту повертався додому з великим багажем знань, радісним настроєм, чудовими враженнями та позитивними емоціями.

Міні галерея


Лютий
Квітень