За твою свободу, рідна земле!

  • Дата публікації: 10.03.2015

Початок березня об’єднує усіх жителів міста у прояві почуттів патріотизму та гордості. Адже 10 березня 1944 року ми відзначаємо День визволення Умані від фашистських загарбників.

Чорна ніч фашистської неволі, яка висіла над краєм 930 днів, канула у вічність, коли наше місто було визволено внаслідок Умансько-Ботошанської операції 1944 року. Це були наступальні дії військ 2-го Українського фронту (маршал І.Конєв), проведені 5 березня – 17 квітня 1944 року з метою визволення від німецьких військ південно-західних областей України.  10 березня 1944 року о 1 год. 30 хв. місто Умань повністю перейшло в руки радянських військ. За виявлену мужність і відвагу під час визволення нашого міста 26 офіцерам і червоноармійцям були присвоєні звання Героїв Радянського Союзу.Історія війн не знала більш широкої за своїм розмахом і складністю в оперативному відношенні операції, яка була здійснена в умовах повного бездоріжжя і весняного розливу рік. Ворог не чекав наступу.

Студенти економічного факультету долучись до громади міста та вшанували пам’ять усіх тих, хто у жорстокій битві виборював нашу свободу, відомих і невідомих героїв визвольних боїв, всіх ветеранів Великої Вітчизняної війни. Світла пам’ять і вічна слава героям, загиблим за звільнення нашого рідного краю! Низький уклін дорогим землякам-ветеранам битви із загарбниками. Їх спогади, розповіді про війну — це жива історія для юних поколінь, приклад самовідданого служіння Вітчизні.

Міні галерея


Лютий
Квітень