Свято Андрія на факультеті

  • Дата публікації: 13.12.2014




День святого Андрія Первозванного припадає на 13 грудня. Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці – Києва.

В народі ще це свято називають Калита. Напередодні, тобто 7 грудня, дівчата вже мали змогу визначати обрядодіями свою покровительку – Катерину. Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. До прийняття християнства це свято називалося Калитою. Дехто вважає, що воно походить від слова “календи”. Очевидно, ми маємо справу з молодіжними вечорницькими зібраннями, які започаткувавшись 1 грудня, носили спільну назву Калити й тривали до Різдва – періоду повороту сонця на весну. В цей час найбільше вдавались до заклинань, завбачення майбутньої долі й ритуального кусання “калети”. Натомість первісну назву християнство замінило на святого апостола Андрія Первозванного.
12 грудня на економічному факультеті відбулося свято Андрія, яке вже стало традицією і є гарним прикладом українського святкування.


Протягом дня студентський колектив відвідував кафедри, де їх привітно зустрічали викладачі, пригощаючи варениками, млинцями, цукерками з печивом, фруктами та іншими солодощами, пропонували вкусити калиту за українською традицією. В вдячність лунали українські пісні у виконанні дівчат та хлопців, народні вислови та жарти.

Весела атмосфера протягом святкування, жарти, народні українські пісні та традиції зробили святкування незабутнім.

Авторський колектив студентів економічного факультету

Міні галерея


Березень
Травень