Нобелівська премія з економіки – 2014

  • Дата публікації: 07.11.2014

Нобелівська премія з економіки в 2014 році присуджена відомому французькому економісту Жану Тиролю з університету “Тулуза-1”.

Про це йдеться на сайті Нобелівського комітету. Згідно з повідомленням, премія дісталася французу “за аналіз ринкової влади і регулювання” в галузях з кількома великими компаніями.

“У більшості галузей промисловості домінують невелика кількість компаній або монополія. Відсутність регулювання на таких ринках часто призводить до соціально небажаних результатів, наприклад, до невиправдано високих цін або домінування неефективних компаній, які виживають за рахунок блокування виходу на ринок нових і більш продуктивних конкурентів”, – зазначили в Нобелівському комітеті.

“Із середини 1980-х років Жан ​​Тіроль вдихнув нове життя в дослідження таких провалів ринку. Його аналіз компаній з ринковою владою надає собою єдину теорію, що спирається на центральні політичні питання: як уряд повинен вести себе з об’єднаними компаніями або картелями і як він має регулювати монополії?”, – йдеться в повідомленні.

Відзначимо, що впродовж останніх десятиліть в переважній більшості лауреатами Нобелівської премії з економіки ставали американці. Торік їх було троє: громадяни США Юджин Фама, Ларс Пітер Хансен і Роберт Шиллер – “за емпіричний аналіз зміни ціни активів”.

Міні галерея


Березень
Травень