19 серпня – свято стиглих яблук

  • Дата публікації: 19.08.2014

Сьогодні, в це чудове, світле свято,
Нехай вас торкнеться ангела крило,
Нехай стане світ хоч трішки прекрасніший,
Щоб було на душі у всіх світло.

Спас яблучний нехай вас обдарує щастям,
І в будинку вашому буде мир завжди,
Щоб минули вас турбот негоди,
А біди витікали як вода.

Нехай ніколи не входить в двері горе,
Господь зберігає на життєвому шляху!
Щоб захлеснуло вас здоров’я море
І щастя вас легко змогло знайти!

19 серпня православні християни відзначатимуть одне із дванадцяти найбільших свят у церковному календарі – Преображення Господнє, яке у народі називають Яблучним Спасом. У цей день прийнято освячувати плоди нового урожаю: груші, яблука, сливи, мед, колоски жита і пшениці.

У християнстві освячення плодів у день набуло особливого символічного значення: у Преображенні Христа показано щось нове, перетворення і благодатний стан, що людина і світ знаходять Воскресінням Христа і яке здійсниться у воскресінні всіх людей. І вся природа, яка прийшла в розлад з того моменту, коли у світ через людину увійшов гріх, тепер разом з людиною очікує найближчого оновлення.

Представники викладацького складу економічного факультету кафедри маркетингу та управління бізнесом Олійник К.А. та Коган Н.Ю. також брали участь у цьому традиційному святкуванні.

В Україні прийнято також плести ритуальні віночки. Один із таких віночків – вінок Спаса – плетуть навесні, як заквітнуть зозулині черевички та яблуні. Додають ще вишневі листочки. Надягають вінок лише на Спаса. До віночка прив’язувалися відповідні стрічки: посередині – жовтогаряча, далі голубі, сині, жовті, фіолетові – кольори Спаса. Жовтий – колір сонця. Розповідають таку легенду:

“Йшов Спас до Сонця – Ярила – і просив у нього один промінчик весни, щоб освятити ним весняні квіти з дівочого віночка.  А Ярило відповідало: “Я тобі дам промінчик мудрості і здоров’я. але мусиш мені принести в долонях дві краплинки голубої водиці (тому й голубі стрічки), зіроньки ночі синьої (сині), радість життя (жовті) та мудрість людську (фіолетові)”. Спас дає на те згоду і через три дні все обіцяне приносить Сонцю.  А Сонце вручає вій промінь, святить дерева. Торкається кожної гілочки. Яблука. Сливочки…”

За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими. В середній смузі України від цього дня вже можуть починатися приморозки, а тому й ка­жуть:

«Прийшов Спас, держи рукавиці про за­пас!»

Міні галерея


Березень
Травень