День архітектури в місті Умань

  • Дата публікації: 01.07.2014

Щорічно 1 липня в Україні на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, творчих спілок, працівників проектних організацій і місцевих органів містобудування та архітектури відзначається день архітектури.
Для переважної більшості гостей та туристів місто Умань асоціюється лише з Національним дендрологічним парком «Софіївка».

Безумовно Національний дендрологічний парк «Софіївка» є перлиною садово-паркової архітектури не лише міста Умань, а й України, який заснований у 1796 році власником міста Умані, магнатом Станіславом Щенсним Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької. Автором топографічного й архітектурного проекту і керівником будівництва парку було призначено військового інженера Людвіга Метцеля. Парк «Софіїївка» є шедевром архітектури, який покликаний служити пам’ятником вічному коханню.

Але чим же може здивувати вас Умань без «Софіївки»?

Окрасою центральної частини міста є Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, заснований у серпні 1930 року під назвою Інститут соціального виховання. Споруда 1912 року виконана у псевдоруському стилі архітектором із Одеси Юрієм Дмитренком. Дехто називає її на польський манер ратушею, хоча до поляків вона не мала ніякого відношення. Цікаво, що на початку він проектувався як прибутковий будинок з магазинами та кондитерською на першому поверсі та міською управою на другому.

На розі вулиць Садової та Енгельса знаходиться грандготель «Савой», який був зведений у 1899-1900 рр. на замовлення Лева Круглого. Окрім номерів тут працювали декілька розкішних ресторанів. Зараз тут знаходитьсь кооперативний коледж.

Дуже цікавою пам’яткою архітектури Умані є колишній водяний млин (вул. Чапаєва, 52), який стоїть на річці Уманка. Його збудували у 1892 році. Велику триповерхову будівлю млина можна вважати прикладом правильного сучасного використання пам’яток промислової архітектури. Нині тут розкішний ресторанно-готельний комплекс «Фортеця».

На вулиці Жовтневої Революції розташований кінотеатр «Черняховського», який є пам’яткою архітектури міста Умань. Історія будівлі бере початок у 30-х роках XIX ст., коли графом О. Потоцьким було зведено великий одноповерховий цегляний будинок, призначений для концертної зали. Після того будинок неодноразово зазнавав змін в архітектурі і призначенні. Сучасного вигляду будинок кінотеатру набув 1957 року після здійсненої реконструкції, в результаті якої були значно розширена зала для глядачів, облаштоване фойє.

Особливої уваги заслуговують костел Успіня Богородиці, Свято-Успенська та Свято-Михайлівська церкви, храм святих рівноапостольних Кирила та Мефодія. Відчуття піднесеності переповнює, коли переступаєш поріг цих архітектурних витворів мистецтва.

Це далеко не повний перелік архітектурних пам’яток нашого міста. Познайомившись та відчувши всю красу будинків та споруд, вже ніколи не залишитесь байдужими до міста Умань. Тому, ласкаво просимо!

Міні галерея


Лютий
Квітень