Есперанто – мова для всіх

  • Дата публікації: 18.04.2014

Викладачі та студенти економічного факультету відвідали зустріч із резидентом Української Есперанто-Асоціації, представником Всесвітньої Есперанто-Асоціації в Києві, головою Спілки підтримки та захисту української культури «Espero» Михайлом Яковичем Лінецьким.


Головною метою зібрання було ознайомлення з історією міжнародної мови есперанто, її розвитком та побутуванням.
Есперанто — міжнародна мова, створена польським лікарем і поліглотом Людовиком Лазарем Заменгофом на основі найпоширеніших європейських мов, інтернаціональної лексики, має на меті створення прямих та однакових можливостей для кожної людини у міжнародних стосунках.
За історично короткий період – 127 років – мова есперанто увійшла до 100 найбільш поширених мов з існуючих 6800 мов світу. Вона посідає 27-емісце серед мов, якими частіш за все користуються відвідувачі Вікіпедії.
Михайло Якович розповів про те, що мова есперанто набуває все більшої популярності в світі, особливо серед молоді. Вивчити міжнародну мову в 10 разів легше, ніж будь-яку іншу, при цьому есперанто позбавляє страху розмовляти будь-якою іншою мовою.


Під час зустрічі були здійсненні спроби вивчити невелику кількість словотворчих елементів, учасники мали змогу послухати декламування віршів гостем та перекладені на мову есперанто народні українські пісні.
Есперанто — нейтральна мова. Розмовляючи нею люди не відчувають тиск іноземної мови, тому з’являється відчуття рівноправності при спілкуванні з представниками інших країн, а це призводить до підвищення відчуття людської та національної гідності. З чого й випливає головний принцип цієї мови «Кожен розуміє кожного».

Міні галерея


Лютий
Квітень