Семінар «Основні положення та проблематика проекту Закону України «Про вищу освіту»

  • Дата публікації: 17.03.2014

17 березня 2014 року викладачами кафедри економічної теорії та права був проведений методичний семінар з приводу можливого розгляду в Верховній Раді України проекту Закону України «Про вищу освіту» (нова редакція) (№ 9655 від 28.12.2011 р) розробленого з урахуванням сучасних вимог економіки України, входженням національної вищої освіти до Європейського простору вищої освіти та переходу системи вищої освіти до впровадження Національної рамки кваліфікацій.


Прийняття законопроекту сприятиме реалізації вперше в Україні єдиного освітнього простору, без якого неможливо ставити питання про визнання в світі українських дипломів, продовження навчання студентів, аспірантів у зарубіжних університетах.
В основі змін такі два підходи:

  • перше – реформування системи вищої освіти відповідно до умов соціально орієнтованої економіки;
  • друге – адаптація до Європейського простору вищої освіти.

Зокрема, у проекті Закону «Про вищу освіту» (нова редакція): більш точно визначена сфера дії Закону, зокрема зазначено, що «Права вищого навчального закладу, передбачені цим Законом, що визначають його автономію, не можуть бути обмежені іншими законами.» (стаття 2). Розширення автономії вищих навчальних закладів визначено як головну засаду державної політики у сфері вищої освіти. Передбачено інституційні, академічні та фінансові засади автономії вищих навчальних закладів.


Управління у сфері вищої освіти концентрується за центральним органом виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки. Звужено систему органів виконавчої влади, що мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади (такими визначено Генеральну прокуратуру України, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки України, Адміністрацію Державної прикордонної служби України, інші центральні органи виконавчої влади, що мають у підпорядкуванні мистецькі вищі навчальні заклади та вищі військові навчальні заклади (вищі навчальні заклади з особливими умовами навчання)

Демократизується управління вищими навчальними закладами.

Міні галерея


Березень
Травень