Елекронні гроші: BitCoin

  • Дата публікації: 05.02.2014

Bitcoin (Біткоїн) – це електронна валюта, яка була створена у 2009 році та базується на самоопублікованому документі Сатосі Накамото. Назва походить від англійських слів bit (одиниця інформації) та coin (монета).

Загальна капіталізація біткоїнів на початок лютого 2014 становіть $11 368 226 845 або 7 376 905 125€. В наявності зараз на ринку знаходиться 12 356 625 біткоїнів.

На 5 лютого 2014 року ціна одного біткоїна 680€ або $800-$900 (ціна не однакова на різних біржах продажу-купівлі біткоїнів).

За задумом японця Сетосі Некемото, розробника системи – в ній будь-яка центральна емісія має бути скасована та замінена на персональну емісію самих її учасників.
Отримати біткоїни можна двома способами – згенерувати власноруч, або придбати їх за якусь іншу валюту.

На початку запуску системи BTC, була математично створена ситуація, що дозволяла всім генерувати біткоїни. Досить було завантажити, інсталювати програму-клієнт BitCoin та запросити генерацію монет. Алгоритм побудований таким чином, що при розвитку системи створення нових біткоїнів становиться більш складним процесом, що вимагає більших потужностей. Отже на певній стадії подорожання біткоїнів, стає вигідним покупати вже готові біткоїни, ніж генерувати їх. А це, в свою чергу, стимулює біржову торгівлю BTC.

За розрахунками, коли загальна валютна база системи BTC досягне 21 млн. одиниць, всі види емісії будуть технічно зупинені, щоб уникнути інфляції, і система перейде до третьої заключної фази – стабілізації.
Розрахунки біткоїнами – мало контрольований процес, учасники якого можуть бути досить анонімні. Це призводить до того, що біткоїні, в більшій мірі, ніж будь-які електронні гроші використовують для розрахунків за незаконні товари та послуги.
Зокрема, 27 січня цього року був заарештований керівник розрахункового сервісу BitInstant Чарлі Шрем, якому інкримінують допомогу у обміну грошима між продавцями та покупцями наркотиків на секретному сайті, що був закритий у 2013 році.

Центральні банки багатьох країн попереджують своїх клієнтів, що операції з будь-якими віртуальними валютами, в тому числі з біткоїнами потенційно можуть бути злочинними та кримінальними. Центральний банк Россії вважає, що анонімний характер випуску віртуальних валют може залучити громадян та організації до легалізування доходів, які отримані злочинним шляхом та фінансування тероризму. За останній тиждень з подібними заявами та забороною операцій з криптовалютою виступили банки інших країн. Зокрема, найбільшій шведський валютний трейдер-банк SEB, центральні банки Естонії та Литви. У 2013 році у Китаї та Таїланді заборонили торговим агентам купівлю-продаж, обмін та розрахунки за товари та послуги віртуальною валютою.

Тем не менше віртуальна валюта вже досить розповсюджена у світі. Не помітити її або просто заборонити просто так вже не вийде. Кількість користувачів найбільшого біткоїн-гаманця США перевищило 870 тисяч чоловік. Біткоїнами можна сплатити, наприклад, за навчання у Британському університеті, доступ до онлайн-ігор, хостингів, хмарних сховищ даних, веб-розробку тощо. Працює багато онлайн-магазинів та торгівельних сервісів, які продають за біткоїни реальні товари. Також біткоїни можуть приймати букмекери.
В Україні обміняти валюту на біткоїни можна, але Центральний банк ще не висловив чіткого ставлення до цієї віртуальної валюти.

За матеріалами:
1. Биткоины в Украине: в ожидании признания (автор Сергей Ватилик / Обозреватель) –
http://finance.obozrevatel.com/trends/65941-bitkoinyi-v-ukraine-v-ozhidanii-priznaniya.htm .
2. Вікіпедія – http://uk.wikipedia.org/wiki/Bitcoin#cite_note-2) .

Міні галерея


Березень
Травень