На Водохреще в Умань прийшла справжня зима

  • Дата публікації: 20.01.2014

19 січня православна церква відзначає Хрещення Господнє. Це свято ще називають Богоявленням. Хрещення — найдавніше свято християн, яке відзначали ще апостоли Ісуса Христа.

Коли Ісусу Христу виповнилося тридцять років, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя на річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю саму мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.

Свячена на Водохреще вода має вживатися натще. Вважається, що саме за цієї умови вона має найбільшу силу. До магічних властивостей свяченої води відносять здатність гамувати пристрасті, відганяти від оселі злих духів, дарувати хворому одужання часто навіть від невиліковних хвороб. Деякі священики переконані, що не існує ліків кращих за святу воду.

За тиждень до свята чоловіки вирубують із річкового льоду хрест великого розміру, обливають червоною фарбою або й просто буряковим квасом. Так само з льоду вирубують престол побіч хреста. Завершують святкову композицію соснові або ялинові гілки у вигляді арки — це «царські врата».

Ранок 19 січня приємно здивував уманчан рясним снігом та, хоча і невеликим, морозом. Особливо позитивно сприйняли таку переміну в погоді ті, хто вирішив дотримуватись давніх традицій Водохреща. Морозна погода не завадила сміливцям пірнути в холодну, освячену воду та відчути дух свята.

Міні галерея


Березень
Травень