Новітній напрям менеджменту – «Лайф-коучинг»

  • Дата публікації: 17.03.2017

Гострий дефіцит кваліфікованих фахівців з управління привів до появи факультетів, різноманітних комерційних шкіл бізнесу, університетів, орієнтованих на підготовку бакалаврів, фахівців і магістрів в області управління. Мистецтво перемагати, вміння добиватися поставлених цілей, використовуючи працю, мотиви поведінки та інтелект; цілеспрямований вплив на людей з метою перетворення неорганізованих елементів у ефективну і продуктивну силу – все це характеризує сучасні вимоги до фахівця з менеджменту.

Сучасний ринок праці перебуває у постійному динамічному розвитку. Професії, які були затребувані ще в недалекому минулому, нині втрачають свою популярність, а замість них з’являються зовсім нові спеціальності із загадковими назвами, наприклад «Лайф-коуч».

Головне завдання спеціаліста з лайф-коучинга полягає в тому, щоб допомогти людині реалізувати себе у важливій для неї сфері з використанням прихованих ресурсів та потенціалу, які раніше не використовувались.

Фахівець звертається до життя клієнта в цілому, щоб підтримати баланс та гармонію поєднання різних життєвих сфер – балансу між сім’єю, роботою, відпочинком, друзями, здоров’ям, кар’єрою, хоббі.В ході консультацій використовуються спеціальні методики, спрямовані на розкриття потенціалу особи для максимізації її власної продуктивності і ефективності. Якість тренінгу визначається виключно досягненням поставлених цілей.

Мета тренінгу досягається за допомогою спеціальної техніки бесід, питань, постановки завдання. Спеціальні вправи допомагають подолати обмежуючі переконання, які блокують ефективність в досягненні цілей.

Тренінг коучинга відрізняється від консультування: консультант має спеціальні знання і сам визначає завдання стосунків, а тренінг-коучинг не має відношення до знань або досвіду тренера і не пропонує готових рішень. У тренінгу знання і досвід тренера проявляються лише відносно самого процесу. Завдання спеціаліста з лайф-коучинга допомогти клієнтові сформувати свої мрії, бажання і спонукання, цілі, наміри, зрозуміти своє призначення і досягти бажаного результату.

Спеціаліст з лайф-коучинга не пропонуватиме рецепт успіху, а лише за допомогою запитань допоможе самостійно побачити шлях вирішення проблеми.

Колись відомий американський психолог і бізнес-тренер Джим Рон сказав: «Або Ви керуєте Вашим життям, або Ваше життя буде керувати Вами». Ця думка найкраще відображає сутність лайф-коучинга.

Отримати знання і необхідні навики для проведення тренінгів з лайф-коучинга мають змогу магістранти Навчально-наукового інституту економіки та бізнес-освіти, які навчаються за магістерською програмою «Бізнес-адміністрування» спеціальності 073 Менеджмент.

Міні галерея


Березень
Травень