20 ЛЮТОГО – ДЕНЬ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОЇ ЖАЛОБИ ЗА ЗАГИБЛИМИ ПІД ЧАС ПРОТИСТОЯННЯ В УКРАЇНІ

  • Дата публікації: 17.02.2017

20 лютого — особливий день, адже це — день загальнонаціональної жалоби за загиблими під час протистояння в Україні.

У 2014-му за три дні — з 18 по 20 лютого — в центрі Києва внаслідок кривавих зіткнень було вбито понад сто осіб. Саме в ті дні ми вперше почули словосполучення «Небесна Сотня». Але це був лише початок у довгому списку втрат і кровопролиття, яких Україна зазнає досьогодні.

Найбільш трагічні події в історії незалежності України (на той час) сталися в Києві. Тоді під час сутичок загинули як мирні жителі так і силовики. Будинок профспілок на Майдані згорів ущент, зупинився рух метро.

Як відомо, 18 лютого люди з Майдану пішли мітингувати до Верховної Ради, де мали б розглядати питання про повернення до Конституції-2004. Їх не пропустили. Зав’язалися криваві сутички.

Ввечері міліція пішла штурмом на Євромайдан. Внаслідок сутичок, зі сторони протестувальників загинуло кілька десятків людей (як стверджують медики Майдану, від кульових поранень). У МВС повідомли про десятьох загиблих міліціонерів. В ці дні у Києві було практично введено надзвичайний стан, в’їзд у місто обмежено.

Крім столиці, заворушення сталися у західних областях: люди, невдоволені жорстокістю влади, захопли держадміністрації, відділки міліції, прокуратури та інші представництва влади.

20 лютого стало для нас назавжди пам’ятним днем – Днем Героїв Небесної Сотні. Однак сьогодні варто згадати про всіх, хто віддав своє життя впродовж останніх років. І згадувати надалі, завжди, хоча б для того, аби не допустити чогось подібного в майбутньому. І якщо правильно скористатись цим досвідом, ми справді можемо побудувати незалежну і процвітаючу державу.

Дякуємо Вам, Герої України! Ви назавжди залишитесь у наших серцях…

Міні галерея


Березень
Травень