IV Національний форум «Бізнес-університети» навички для бізнесу 2030: чи освіта дає необхідне?

  • Дата публікації: 25.10.2016

20 жовтня 2016 року у м. Києві (IQ Business Park) проходив IV НАЦІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ «БІЗНЕС-УНІВЕРСИТЕТИ» НАВИЧКИ ДЛЯ БІЗНЕСУ 2030: ЧИ ОСВІТА ДАЄ НЕОБХІДНЕ? Даний захід відвідали доцент кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи Осьмьоркіна Наталя та заступник директора з організаційних питань Река Юлія.

Ініціатором та організатором Форуму протягом чотирьох років виступає Центр «Розвиток КСВ».

Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація з розвитку корпоративної соціальної відповідальності в Україні. Пріоритети Центру «Розвиток КСВ» – КВС в конфліктні часи, бізнес і освіта (університети і школи), STEM-освіта, соціальна відповідальність державних органів влади і державних компаній, розвиток підприємництва.

Місія Форуму – підвищити якість освіти в Україні шляхом налагодження контактів та обговорення кращих практик ефективного партнерства бізнесу та університетів.

Основними завданнями заходу було: збільшити кількість партнерств між ВНЗ та компаніями; сприяти обміну передовим світовим та вітчизняним досвідом співробітництва роботодавців та вищих навчальних закладів; переорієнтувати університети на формування у студентів компетенцій та навичок, які відповідають запитам ринку праці.

Форум відбувся у формі панельної дискусії, яка була присвячена темі «НАВИЧКИ 2030: РОЛЬ РІЗНИХ СТЕЙКХОЛДЕРІВ». Найбільш актуальними темами дискусій були питання формування компетентностей та навичок майбутніх фахівців, а також навчальних планів їх підготовки з позицій роботодавців, стажування викладачів та студентів, системи перепідготовки і підвищення кваліфікації викладачів.

Не обійшлося й без обговорення вимог українських компаній до навичок молодих спеціалістів, які були сформовані закладами освіти та проаналізовані можливості формування цих навичок. Дані вимоги розглядалися з позицій сьогодення та в перспективі 2030 року  з врахуванням розвитку економіки та ринку праці країни.

Спікерами були : Ярема Бачинський – директор Американських Рад з міжнародної освіти в Україні; Марина Саприкіна – керівник Центру «Розвиток КСВ»; Іен Кіндер – голова Комісії Великобританії з питань зайнятості і професійної підготовки (Великобританія); Тетяна Петрук – HR-директор, Укртелеком; Софія Опацька – проректор Українського католицького університету; Анна Мірошниченко – Управління патронатної служби та міжнародного співробітництва Державної служби зайнятості; Сергій Веретюк – представник Міністерства економічного розвитку і торгівлі України; Марк Зелман – Альянс USETI (США); Толубко Володимир Борисович – ректор Державного університету телекомунікацій; Беатріс Бутс – директор STEM-коаліції (Технологічний Пакт, Нідерланди) та інші.

Форум значною мірою розширив кругозір та надав можливість отримати натхнення і свіжі, креативні ідеї, де учасникам вдалося не лише познайомитись, але й почути один одного та отримати певний досвід.

За результатами проведення IV НАЦІОНАЛЬНОГО ФОРУМУ «БІЗНЕС-УНІВЕРСИТЕТИ» був сформований пакет пропозицій щодо співробітництва ВНЗ з бізнесовими структурами. Також заплановане створення постійно діючих центрів партнерської взаємодії з представниками різних сфер бізнесу у контексті реалізації інших спільних проектів.

Міні галерея


Лютий
Квітень