Масляний тиждень

  • Дата публікації: 12.03.2016

Масляна вважається одним з найвеселіших свят у році. Вона триває сім днів, і протягом млинцевого тижня люди веселяться, влаштовують гуляння, ходять в гості і їдять млинці.

Цьогоріч Масляна розпочалась 7 березня і закінчиться 13 березня.

Масляний тиждень воістину народне свято зустрічі весни. Перед тим, як увійти у Великий піст, люди прощаються з зимою, радіють першим теплим дням, випікають традиційні млинці з різними начинками, і готуються до очищення душі і тіла.

Традиції святкування Масляної сягають далеко вглиб нашої історії. Але так само, як і раніше, це свято прийнято зустрічати з розмахом, з піснями, танцями, конкурсами. Найпоширенішими забавами, які влаштовувалися в селах, вважалися кулачні бої, катання на санях, поїдання млинців на час, купання в ополонках, і нарешті, спалювання опудала. Головним частуванням як і сотні років тому залишається млинці з різними начинками. Готувати їх потрібно щодня, причому у великих кількостях.

Народ стверджував, що ті люди, які не веселяться на Масляну, рік будуть жити бідно і в їх домі не буде веселощів.

Існує безліч правил і рекомендацій, яких необхідно дотримуватися під час Масляного тижня, але серед них можна виділити два основні:

  • на Масляну в жодному разі не можна їсти м’ясну їжу;
  • дозволено вживати молочні продукти і рибу. Основне блюдо, яке повинно бути на столі у кожної господині – млинці.
    На Масляну потрібно їсти багато, часто і скрізь, де тільки можна. Ось чому, прийнято їсти не тільки вдома, але і в гостях, куди частенько запрошують на цьому тижні.

У нашому місті свято відбудеться на майданчику біля парку «Софіївка» по вулиці Київській 12 березня з 12.00 до 22.00 та 13 березня з 10.00 до 21.00.

Долучайтесь до свята й Ви. Смачної Вам Масляної!

Міні галерея


Березень
Травень