День народження Тараса Шевченка

  • Дата публікації: 09.03.2016

На початку весняної пори ми вшановуємо Великого Кобзара, світоча українського народу Тараса Шевченка.

Надзвичайно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф, Тарас Григорович Шевченко, народився 9-го березня (за старим стилем 25-го лютого) 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії, що нині є Черкаською областю. Не важко здогадатися, що за народженням він був таким же рабом, як і його батьки, які незабаром покинули його.

Про його біографію написано немало і ми не будемо повторюватися про це. Зауважимо лише, що за своє коротке життя, а прожив він 47 років, Шевченко сповна наситився стражданнями. Поет пробув 24 роки у кріпацтві, 10 на засланні, а решту – під наглядом жандармів.

Життя Великого Кобзаря є прикладом свідомого вибору людини, яка обрала нелегку, сповнену випробувань і боротьби дорогу служіння рідному народові. Вся творчість Тараса Шевченка пронизана гарячою любов’ю до рідного краю. Його думи та полум’яне слово відображали прагнення трудового люду до кращої долі.

Літературна спадщина Шевченка обіймає велику збірку поетичних творів «Кобзар», драму «Назар Стодоля», 9 повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою, записки історично-археологічного характеру «Археологічні нотатки», 4 статті та понад 250 листів. З мистецької спадщини Шевченка збереглося 835 творів живопису і графіки, що дійшли до нас в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. Революційна творчість Шевченка була одним із головних чинників формування національно-політичної свідомості народних мас України. Впливи Шевченка на різні сторони духовно-національного життя нації відчуваються до сьогодні.

Великий Кобзар став знаковою особистістю не лише української, а й світової літератури, здобувши право на безсмертя. Тому навіть через віки не міліє, а прибуває джерело людської шани та поваги до нього.

Тож нехай святе поетове слово об’єднає всіх українців, незалежно від їх поглядів і переконань, задля щасливого майбутнього України. Пам’ятаймо заповіт Траса Григоровича Шевченка бути єдиною дружньою родиною!

Міні галерея


Березень
Травень