Студентам все про «червоний» диплом

  • Дата публікації: 10.02.2016

Після закінчення навчання у вищому навчальному закладі студенти традиційного отримують дипломи, які підтверджують їх кваліфікацію. Зараз існують дипломи двох зразків – простого і з відзнакою, які відрізняються лише фразою «з відзнакою». Раніше дипломи відрізнялися кольором. Дипломи з відзнакою, отримані за особливі успіхи в навчанні, були червоного кольору, а всі інші – синього. Хоча сучасні вітчизняні дипломи виготовляються за іншими вимогами, мають іншу кольорову гаму, в народі вони так і залишилися «червоними» та «синіми».
Червоний диплом або диплом з відзнакою вручають студентам, які одержали на здачі державних іспитів оцінку «відмінно» абсолютно з усіх предметів. Варто відзначити, що це далеко не всі вимоги, необхідні для отримання червоного диплому. Головними і найбільш недосяжними умовами отримання такого диплома для більшості студентів є наступні вимоги. Так, крім відмінних оцінок з державних екзаменів, студент повинен мати в додатку до диплома не менше 75% оцінок «відмінно» і жодної оцінки «задовільно».
Додаток до диплома також містить підсумкові оцінки з усіх предметів за період навчання, сюди ж відносяться і курсові роботи, і практика, і підсумкова державна атестація. Якщо хоч один пункт не дотримано, тоді студенту вручають синій диплом. Зрозуміло, що досягнення червоного диплома вимагає від студента неабияких старань у період всього навчання, а не тільки при здачі державних іспитів. Іноді оцінка «задовільно» з предмету, який не стосується основної спеціалізації, завадить студенту отримати диплом з відзнакою.
Існує думка, що «червоний» диплом відкриває перед своїм господарем більшу кількість перспективних і престижних доріг, порівняно з «синім». Однак, варто зазначити, що дана думка слушна не на сто відсотків, так як особисті якості фахівця теж відіграють значну роль.
Проте ряд переваг червоний диплом дійсно має. Перша перевага полягає в тому, що багато роботодавців вважають цей «яскравий» диплом ознакою старанності, бездоганних знань і перспектив співробітника. З цієї причини випускники з червоними дипломами під час влаштування на роботу мають набагато більше шансів зайняти престижніше місце.
Друга перевага полягає в тому, що випускник, який володіє дипломом з відзнакою, часто без проблем вступає до аспірантури. Багато випускників вважають дану пропозицію вельми актуальною. Навчання в аспірантурі – це не просто заняття науковими експериментами, але так само і відстрочка від армії, і бюджетне проживання в гуртожитку, і гарантоване місце роботи.

За матеріалами сайту Незалежного ПОРТАЛУ студентських самоврядувань та громадських об’єднань http://www.studua.org

Міні галерея


Лютий
Квітень