Нобеліада-2015 в Інституті економіки та бізнес-освіти

  • Дата публікації: 17.10.2015

    16 жовтня на базі Навчально-наукового інституту економіки та бізнес-освіти силами магістрантів та членів наукового гуртка «Проблеми фінансового менеджменту промислових підприємств» (керівник – Білошкурський М.В., к. е. н., доцент кафедр фінансів, обліку та економічної безпеки) було проведено науково-методичний семінар на тему «Ангус Дітон – лауреат премії Шведського державного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля 2015 року».Учасники семінару підготували наукові доповіді щодо внеску в економічну науку професора Прінстонського університету (США) Ангуса Дітона, який удостоєний найвищої нагороди з економіки «за аналіз споживання, бідності та добробуту». В релізі Нобелівського комітету зазначено, що «Його дослідження виявили важливі підводні камені при порівнянні масштабів бідності. Він показав, як розумне використання даних про домашнє споживання може вирішити проблеми взаємозв’язку між доходом і споживанням калорій, ступенем дискримінації за ознакою статі в сім’ї».Найбільшу популярність професору Дітону принесло дослідження спільно з лауреатом Нобелівської премії 2002 року Деніелом Канеманом. Учені вирішили питання, поставлене Остапом Бендером Шурі Балаганову «Скільки вам потрібно грошей для щастя?» Здійснивши опитування 450 тисяч американців, вони отримали дуже цікавий результат.
Виявилося, щоб людина була захищеною від різних життєвих негараздів, її дохід має складати не менше 75 тисяч доларів США на рік або 6250 доларів США на місяць. Якщо дохід менший, то неприємності сприймаються більш емоційно. Однак, при подальшому зростанні добробуту ступінь задоволеності життям не змінюється. Великі гроші щастя вже не додають (див. Kahneman D., Deaton A. High income improves evaluation of life but not emotional well-being / Daniel Kahneman, Angus Deaton // Proceedings of the national academy of sciences. – # 107(38). – P. 16489–16493. – http://www.pnas.org/content/107/38/16489.full.pdf).

Учасники науково-методичного семінару також познайомилися з найбільш відомою науковою працею А. Дітона (спільно з Дж. Маельбауером) «Економіка і поведінка споживача» (https://books.google.com.ua/books?hl=ru&lr=&id=B81RYQsx2l0C&oi=fnd&pg=PR12&ots=m_MACv1D4J&sig=CfZlQrLM-KHDQj7uAA9idIfPKg8&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false). За підсумками заходу було прийняте рішення провести ряд засідань, присвячених науковим доробкам лауреатів Нобелівської премії з економіки.

Міні галерея


Березень
Травень