Ми чуємо тебе крізь століття, великий Кобзарю

  • Дата публікації: 26.05.2014

«… Як помру, то поховайте на Вкраїні милій…»

Кожен із нас, кому не байдужа доля рідної землі, знає його обличчя змалечку. Доля наділила Тараса стати духовним образом України.
Тарас Шевченко звістив своєму народові: «будьте ж у цьому світі, чужого, научайтесь, і свого не цурайтесь, бо ви були, є і будете!».
Царизм, держава люто переслідували його, гонили, намагалися не пускати його твори до людей, знищували їх, забороняли, вилучали із шкільних бібліотек, а його, найбільшого свого поета, народ не тільки не забув – він знав його, вчився в нього, його могила стала місцем паломництва.
Страждання, арешт, заслання, ізоляція від світу, від України дали сильний поштовх хворобі. Повернувшись із заслання, поет востаннє перебуває в Україні. А 10 березня 1861 року життя Тараса Григоровича обірвалось. Це сталося в Петербурзі. Там його і поховали друзі-демократи. А уже в травні того ж року тіло Шевченка було перевезене в Україну і поховане над Дніпром біля Канева. Друзі виконали заповіт поета. Тому перепоховання Т.Г.Шевченка 22 травня стало символічною національною традиційною подією в Україні.
От і цього року Уманська громада на чолі із секретарем Уманської міської ради Олександром Цебрієм та першим заступником міського голови Станіславом Марковим приєднались до загальноукраїнських заходів. Варто зазначити, що і наш університет не став осторонь.

Представники викладацького та студентського складу не лише поклали до підніжжя пам’ятника поету квіти, а й долучилися до концертної програми для жителів міста та району, приуроченої 153 річниці перепоховання Т.Г. Шевченка в Україні. Викладач економічного факультету Коваль І.В. через мелодійний та ритмічних рух та музику з повною силою і енергійністю, полум’яним запалом душі вдало втілила образи з шевченківських творів.

Тарас Шевченко є і має бути збереженим взірцем для всієї молоді, яка у піснях Кобзаря знаходила б основу для оптимізму. Доки в нас здригається серце від співу його «Заповіту», доки підноситься при цьому дух наш, віримо, що він буде з нами, поки віку нашого, поки існуватиме в світі цьому жива наша земля.

Міні галерея


Лютий
Квітень