Екскурсія до музею культури і побуту Уманщини

  • Дата публікації: 06.03.2014

«Забудеш рідний край – твоє всохне коріння»

Павло Тичина

 

5 березня 2014 року студенти першого курсу відвідали музей культури та побуту Уманщини. Приміщення теперішнього музею раніше було штаб-квартирою генерала радянської армії  Г.І.  Котовського, який проживав там з 1922 по 1925 рр. і у радянські часи був найменований на його честь, а вже пізніше отримав назву «Музей культури і побуту Уманщини», хоча його зали присвячені історії міста з часів заснування.

Перша згадка про місто Умань датується 1616 роком. Мешканці Умані брали активну участь у подіях національно-визвольної війни під проводом Б. Хмельницького. З 1652 р. власниками Умані стала родина Потоцьких.

Студенти з особливою цікавістю і захопленням слухали яким було життя уманських жителів від минулого до сьогодення.

У всьому своєму різноманітті представлені шедеври народних ремесел; предмети дворянсько-купецького та селянського побуту кінця ХІХ початку ХХ ст. (меблі, посуд, одяг, побутові та ритуальні речі); сучасне прикладне мистецтво народних умільців Уманщини – глиняний посуд, іграшки-свистульки К. Нечипорука, картини-мальовки сестер Ірини та Софії Гоменюк, розписи народної майстрині О. Поліщук, рушники та інші ужиткові предмети.

Уманська земля славилась своїми майстрами. Особливо розвинутими напрямками ремесел Уманщини були: кераміка, вишивка, настінні розписи. Усім цим видам народних ремесел у музеї відведені певні відділи.

Експозиція музею – це нетлінні скарби матеріальної і духовної культури народу, шедеври народного творіння, вишивальниць, справжніх художників, які володіли природженим хистом і химерною фантазією. Тут можна робити замітки, годинами розглядати дивовижні експонати.

Зустріч екскурсантів з минулим Умані – це ще один крок у пізнанні рідного краю.

Колектив економічного факультету висловлює щиру подяку працівникам Музею культури та побуту Уманщини за цікаву та змістовну екскурсію.

Міні галерея


Лютий
Квітень