Конституція – оберіг нашої державності

  • Дата публікації: 08.05.2018

7 травня за ініціативи кафедри маркетингу, менеджменту та управління бізнесом було проведено захід «Конституція – оберіг нашої державності» приурочений 22-й річниці Конституції України.

Зібрання розпочала заступник директора з виховної роботи ННІ економіки та бізнес-освіти Наталія Коган, яка наголосила на важливості конституційності України, особливо в умовах окупації її окремих територій. Також Наталія Юріївна представила присутнім доповідача – Василя Підлісного, юрисконсульта Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, заступника директора юридичної клініки, старшого викладача кафедри суспільних дисциплін, уповноваженої особи з боротьби та протидії корупції, який, зокрема, наголосив: «Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян».

У своєму виступі Василь Миколайович відзначив, що, на відміну від багатьох розвинених країн, конституційний лад яких, сформувавшись багато років тому, залишався сталим, в Україні Конституція протягом 20 останніх років неодноразово зазнавала суттєвих поправок, змінюючи форми державного правління – від президентсько-парламентської республіки до парламентсько-президентської і навпаки. На жаль, вказані зміни відбувалися не за волею народу, а під впливом амбіцій окремих осіб і політичних сил.

Доповідач акцентував увагу на конституційному терміні «свобода», як можливості чинити вибір відповідно до своїх бажань, інтересів і цілей на основі знання об’єктивної дійсності. Він також підкреслив, що згідно Основного Закону, джерелом влади у державі є виключно народ.

Наталія Юріївна провела для студентів пізнавальну гру «Правовий калейдоскоп», головною метою якої було сформувати уміння поєднувати теоретичні знання з практичною діяльністю. У ході гри було створено проблемні ситуації з юридичним змістом, інтелектуальні труднощі, що вимагали подолання суперечностей між відомими знаннями і необхідністю «відкрити» або знайти нове знання, систему вмінь і навичок, які, у свою чергу, сприяли розвитку пізнавальних здібностей.

Під час виступу студенти задавали фахівцеві питання й отримували кваліфіковані відповіді. На завершення Василь Миколайович побажав слухачам бути юридично грамотними, успішними громадянами України, але завжди залишатися людьми.

Міні галерея


Березень
Травень